...
Ana Sayfa Gündem Türkiye’nin Kredi Notu ve Makroekonomik Öngörüler

Türkiye’nin Kredi Notu ve Makroekonomik Öngörüler

Yazar : halkaarz

S&P, Türkiye’nin 2025 sonu için politika faizi tahminini %35’ten %32,50’ye çekti. Sizce bu revizyonun arkasındaki temel dinamikler nelerdir? Bu durum, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri açısından nasıl bir sinyal veriyor?

Türkiye’nin kredi notu değişimini makroekonomik öngörüler eşliğinde değerlendirmeye çalışalım. Standard & Poors, Türkiye’nin 2025 sonu için politika faizi tahminini %35’ten %32,50’ye çekti. Bu revizyonda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede uyguladığı sıkı para politikası önemli rol oynamaktadır. Sıkı para politikası 2023 yılının ortalarında itibaren uygulanmaya başlanmış ve genel fiyat düzeyindeki sürekli artışları dizginlemeyi hedef alarak enflasyon beklentilerinin de olumlu yönde yönetilmesi sürecini başlatmıştır.

Her ne kadar uygulanan maliye politikası sıkı para politikasına paralel bir güncelleme ile sürdürülemese de uluslararası piyasalarda Türkiye’nin makroekonomik politikalarına olan güveni artırmada kısmi bir etki yaratabilmiştir. Uluslararası piyasalarda Türkiye’de para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanımı enflasyonun giderek düşeceğine ilişkin kanaatin oluşması ve böylece enflasyon beklentilerinde de daha olumlu bir ortamın oluşmasına vesile olmuştur.

Türkiye’de uygulanan sıkı para politikası ve buna ilişkin olarak yüksek faiz politikasının kısa vadede ekonomik aktiviteyi yavaşlatmasını elbette bekleyebiliriz ancak enflasyonla mücadelede önemli bir araç olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Türkiye’de ve Dünya’da da Türk ekonomisini ciddi bir biçimde etkileyebilecek olayların yaşanmayacağı varsayımıyla Türkiye ekonomisinin normalleşme sürecine gireceğini ve Türk Lirasının da göreceli olarak istikrara kavuşabileceğini söylemek mümkün olabilir. Ancak, arzu ettiğimiz normalleşme sürecine kavuşmak için maliye politikası araçlarının da sıkı para politikasına eşlik edecek biçimde devreye sokulması gerektiğini göz- den kaçırmamalıyız. Burada küçük bir hatırlatma yaparak, uyumlu maliye ve para politikası uygulamasının ekonomi üzerindeki olumlu sonuçlarına dikkat çekmek isterim.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1993 – 2001 yılları arasında Federal Rezerv (Merkez Bankası) yönetimi maliye politikası hedeflerine uyumlu bir para politikası izleyerek kayda geçecek bir refah döneminin gerçekleşmesini sağlamıştır. Türkiye’de de daha iyi bir ekonomik ortamın varlığının sadece para veya maliye politikalarından birinin değil her ikisinin birden uyumlu ve etkin bir biçimde uygulanmasıyla daha kısa bir sürede sağlanabileceği inancındayım.

YAZI: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölümü DOÇ. DR. ERHAN ÇANKAL

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap

Halka Arz Gazetesi borsa, finans ve ekonomi dünyasında kendine özgü bir yer edinmiştir. Deneyimli ekibiyle birlikte, sadece haber sunmakla kalmayıp aynı zamanda analizler ve derinlemesine araştırmalarla okuyucularını bilgilendiren bir platformdur. Güncel haberlerin yanı sıra, özgün içerikleri ve sektördeki uzman yazarlarıyla Halka Arz Gazetesi, okuyucularına öncü bir perspektif sunar. Her zaman ilkeli gazetecilik anlayışını benimseyen Halka Arz Gazetesi, objektif bir bakış açısıyla olayları okuyucularına aktarmaktadır.

 

Editörün Seçtikleri

son yayınlananlar

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Et Devamını Oku

Kullanım Politikası
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.