Halka Arz Dergisi muhabiri Semih Kır’a röportaj veren Muhammed Bellek, girişimcilik ve yatırım dünyasındaki yolculuğunu ve Türkiye’nin startup ekosistemindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Çocukluktan itibaren girişimcilik ve ticaretle iç içe olduğunu belirten Bellek, kariyer yolculuğuna şöyle devam etti: “İşletme yönetimi ve organizasyon alanında tezli yüksek lisansımı tamamladıktan sonra, Erciyes Üniversitesi’nde doktora eğitimime başladım. Bu süreçte stratejik yönetim ve örgütsel davranış alanlarında yoğunlaşırken, Erciyes Teknopark bünyesinde Erciyes Business Angels Networker’da çalışmaya başladım. Burada 60’tan fazla melek yatırımcının Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan lisanslarının çıkarılmasında görev aldım. Ayrıca, erken aşama girişimlere iş fikrinden ticarileşmeye kadar destek ve- ren bir kuluçka biriminin faaliyetlerini yürüttüm. Ardından fon bulucu alanında deneyim kazandım ve Kayseri’de her yıl düzenlenen güçlü yatırımcı zirvesine katkı sağladım. Hakan Yıldız ile tanışarak, yaklaşık iki buçuk yıl boyunca girişimci ilişkileri direktörü olarak görev aldım. Şu an başka bir Capital şirketinde aktif olarak rol alıyorum.”
Muhammed Bellek, Türkiye’nin startup ekosisteminin hızla büyüdüğünü belirtti ve 2025’te unicorn girişim sayısının 15’e ulaşacağını öngörüyor.
Türkiye’deki startup ekosistemini değerlendiren Bellek, son 9-10 yıldır ekosistemi yakından takip ettiğini ve aktif olarak yer aldığını belirtti. Türkiye’nin, teknoloji ve üretimin önemini keşfettiğini ve aksiyon aldığını vurguladı: “TÜBİTAK’ın programları, erken aşama girişimlere verdiği desteklerle Türkiye’nin en iyi çalışan girişim destekleme programlarından biri haline geldi. TÜBİTAK artık yatırım odaklı bir modele geçti ve 2024 yılında 81 erken aşama girişime yatırım yaptı. Bu, Türkiye’nin girişimcilik ekosiste- mindeki önemli bir gelişme.”
Türkiye’nin mühendislik alanındaki başarısını da öven Bellek, “Türk mühendisleri gerçekten dünyanın en iyi mühendisleri. Ürün geliştirme ve AR-GE konularında çok başarılıyız. Ancak iş satış ve iş geliştirmeye geldiğinde eksikliklerimiz var. Bu durum yatırımcı tarafında da benzer şekilde devam ediyor. Yatırım turları yönetimi konusunda daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.
Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişmekte olduğunu belirten Bellek, özellikle MENA bölgesinde Türkiye’nin güçlü bir konumda olduğunu ifade etti: “Türkiye, MENA bölgesinin en iyi girişimcilik ekosistemlerinden birine sahip. İsrail ile rekabet ediyoruz, ancak ölçek açısından Türkiye bence bölgenin en iyisi. Türkiye’de şu an 10 unicorn girişim var ve 2025-2026’da bu sayının 15’e ulaşacağını düşünüyorum.”
Ancak, Bellek, Türkiye’de dünya çapında büyük marka bilinirliği yaratmış tam anlamıyla bir unicorn girişimin henüz olmadığını ancak bu tür girişimlerin adaylarının olduğunu belirtti: “Peak Games gibi büyük başarılar elde etmiş girişimlerimiz var. Ancak tüm dünyada bilinirliği olan, gerçek anlamda büyük ölçekli bir girişim henüz çıkmadı. Yine de buna aday girişimlerimiz olduğunu söyleyebilirim.”
Türkiye’nin startup ekosisteminde hala önemli yol kat etmesi gerektiğini belirten Bellek, “Yatırımcı ve girişimcilerin birlikte hareket ettiği takdirde büyük etkiler yaratacağına inanıyorum. Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi, önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek önemli başarılara imza atacak” diye ekledi.
Türkiye’de hâlâ dünya çapında büyük bir marka bilinirliği yaratmış tam anlamıyla bir unicorn girişimi yok, ancak bu tür aday girişimler bulunuyor.
MUHABİR: SEMİH KIR