Gelir Vergisi Kanunu‘nun (GVK) Geçici 67. maddesi uyarınca yürürlükte olan indirimli stopaj oranlarının geçerlilik süresi, 8434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Yeni Karar, 8775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu sürenin 31 Ekim 2024 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi. Bu değişiklikle birlikte ilgili uygulama süresi üç ay daha uzatılmış oldu.
Gelir Vergisi Kanunu Geçici 67. Madde ve Stopaj Oranlarındaki Değişiklikler
Stopaj Oranlarındaki Artış
1 Kasım 2024 itibarıyla geçerlilik süresi dolan oranlarda artışa gidildi. Yeni stopaj oranları şu şekildedir:
• Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplar: %7,5’ten %10’a çıkarıldı.
• 1 yıla kadar vadeli hesaplar: %5’ten %7,5’e çıkarıldı.
• 1 yıldan uzun vadeli hesaplar: %2,5’ten %5’e çıkarıldı.
Bu oranlar, 31 Ocak 2025 tarihine kadar geçerli olacaktır.
Piyasaların Tepkisi ve Beklentiler
Alınan karar doğrultusunda, bankalardaki tasarruf hesaplarından diğer yatırım araçlarına geçiş olması beklenmektedir. Faiz oranları sabit kalsa bile, stopaj oranlarındaki artış mudilerin faiz gelirinde bir düşüşe yol açacaktır. Bu durum, tasarruf sahiplerini diğer yatırım araçlarını değerlendirmeye yönlendirebilir.
Altın ve Borsa İstanbul’un Durumu
• Altın: 1 Ocak 2024’ten bugüne %34,4 artış göstererek 2774 USD olan ons fiyatı ile dikkat çekiyor. Ayrıca, gram altın %55,9 artışla 3051 TL seviyesine ulaştı.
• Borsa İstanbul (BIST): 2 Ocak 2024’ten bu yana sadece %17,5 artış gösterdi.
Altının sürekli yeni rekorlar kırması, belli bir doygunluğa ulaşmasına neden olurken, Borsa İstanbul’un uzun süredir yatay seyir izlemesi nedeniyle Borsa İstanbul’ da artış beklentisi oluşmuş durumda.
Yabancı Yatırımcıların İlgisi
BIST 50’de uygulanan açığa satış yasağının kaldırılması değerlendiriliyor. Bu gelişme, yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’a olan ilgisini artırabilir.
Bu tür düzenlemeler, piyasaların dinamiklerini etkileyerek yatırımcıların stratejilerini yeniden gözden geçirmesine yol açabilir.
YAZAR: DOĞAN SİPAHİ